perjantai 5. elokuuta 2016

Ampiaisista

Ampiaiset ovat syksyllä aivan hulluja. Tänä vuonna (2016) niitä on lämpimän sään vuoksi tavallista enemmän ja moni on saanut nyt loppukesästä pistoja. Niin minäkin. Tässä oppimaani aiheesta.

Mulle kävi siis näin:
Amppari pisti sormien väliin kun pidin lasta sylissä. En nähnyt koko pörriäistä enkä huitonut.
Otin heti kyypakkauksen. Pistopäivänä ei näkynyt eikä alkupoltteen jälkeen tuntunutkaan paljon mitään. Seuraavana päivänä oli punoittava jälki mut aattelin että vähällä pääsin. Kolmantena päivänä heräsinkin käsi pallona, en voinut liikuttaa sormia ja särki ja kuumotti pahasti. Kavereilla oli ollut samantapaisia kokemuksia.

Käden turvottua otin uuden kyypakkauksen ja soitin  terveysneuvontaan. Käskivät ottaa antihistamiinia ja menemään lääkäriin. Hain antihistamiinia apteekista ja menin sairaalan päivystykseen koska terveysasemalla ei ollut aikoja. Sairaalassa antoivat Prednisonia, joka on kai jotain kortisonia sekin ja määräsivät sitä sekä Ataraxia (allergialääke) 5 päiväksi eteenpäin. Atarax vaihdettiin apteekissa Loratadiniin, joka käy paremmin imetyksen kanssa. Sekin on reseptivapaa lääke. Nyt 5 päivän jälkeen pistosta käsi taipuu taas normaalisti eikä turvotusta enää erota kilsan päähän.

Opin että eka ampiaisen pisto ei välttämättä ole kovin paha mutta tokalla kerralla keho muistaa myrkyn ja käy sitä vastaan ja silloin voikin olla tuskasempaa.

Ampiaislajeja on tuhansia, Suomessa elää reilu kymmenen lajia. Ampiainen, toisin kuin kimalainen tai mehiläinen, ei yleensä kuole pistettyään.
Koiras- ja kuhnuriampiaiset kuolevat kuulemma viimeistään LOKAKUUSSA. Hyvää loppukesää vaan kaikille. Kuningatar parittelee syksyllä ja talvehtii lämpimässä, ehkä sisätiloissa. Keväällä kuningatar perustaa yksinään uuden pesän. Keväällä ampparit pyydystävät tuhohyönteisiä puutarhoista sun muualta toukkien ruoaksi. Eivät jouda pistelemään ihmisiä pahemmin.

Jos pesä sattuu olemaan partsilla tms, voi askarrella ruskeasta kahvisuodatinpussista ja vessapaperista ampparipesän ja ripustaa sen partsilleen. Kuulemma ampparit silloin saattavat häipyä muualle, koska reviiri näyttää olevan kahvisuodattimen hallussa.

Sitten voi myös haisuttaa sitruunalla, etikalla, rasvankäryllä ja valkosipulilla amppareita tiehensä mikäli itse kestää löyhkiä.

Makeita ruokia tai hajusteita kannattaa tietenkin välttää esittelemästä amppareille.

Ilmeisesti ampiaiset myös harvoin pistävät vaatteiden läpi joten jos näilläkin helteillä kykenee niin kannattaa pitää pitkiä hihoja ja lahkeita suojana.



Tämän kesän kikka jonkun iltapäivälehden mukaan on sellainen että ampiaisen pistoon voi painaa kylmällä vedellä täytetyn vesipullon suun, jolloin myrkky kuulemma saattaa imeytyä pois ihosta. Itse en päässyt kokeilemaan eikä sormien väliin olisi pullon suu mahtunutkaan.

Tsemppiä vaan kaikille loppukesäksi ettei tulisi pistoksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti