torstai 26. tammikuuta 2012

Mihin pyykinpesuainetta tarvitaan?

Hiffasin tuossa jokin aika sitten, että pyykinpesuaine on ihan turha asia.

Se on kallista ja
iholle epäterveellistä ja lisäksi pahaksi vesistöille ja haisee liian vahvasti. Pakkaus(jätteen) kyljessä on varoitusruksi: Ärsyttävää. Ja kyllä ärsyttääkin!

Entisaikoina pyykkiä huljuteltiin jossain joessa tai keitettiin padassa. Vähän saatettiin saippuaa ja pyykkilautaa näyttää tahroille ja se riitti. Miten nykyään, kun kone pyörittää kuumassa vedessä pyykit puolestamme, tarvitaan muka erilaisia huipputeknologisia jauheita ja litkuja? Tämä tarve on myyty meille vailla perusteita. Kyllä se hankaus ja kuuma vesi puhdistavat yhä kuten ennenvanhaankin.
Päätin lakata käyttämästä pesuaineita tavalliseen pyykkiin, mutta mieheni protestoi ja vaati, että jotain tököttiä on oltava.

Korvasin siis pyykkipulverin ensin nestemäisellä mäntysuovalla, joka pesi hyvin ja tuoksui mukavalle.

Sitten siirryimme pesupähkinöihin, jotka ovat myös toimineet loistavasti. Pähkinät ovat myrkyttömiä luonnontuotteita ja niitä voi käyttää kolmekin kertaa. (Vinkki: laita pähkinät vähän käyttämääsi sukkaan, sido kiinni kolmella peräkkäisellä vetosolmulla ja avaa yksi solmu joka pesun jälkeen. Näin pysyt kärryillä pesukerroista.) Niissä ei ole myöskään hajusteita, mutta laitan joskus eteeristä öljyä, että pyykki tuoksuisi oikein freesille. Ei se tuoksu kyllä säily vaatteissa kuivaksi asti - no halusinkin voimakkaista löyhkistä eroon.
Pakko vielä mainita, että kierrätyspaperisen pähkinäpaketin kyljessä on merenneidon kuva! :)


Valkopyykille pyykkipulveria ekologisempi vaihtari on kloriitti. Sehän on kamala myrkky sekin, mutta kuulemma hajoaa vedessä melko ekologisesti. Valkoiset vaatteet kirkastuvat myös ulkona auringossa ilman myrkkyjä.

Tahranpoistoon on olemassa muitakin keinoja kuin
supermyrkyt neonvärisissä pulloissa. Hankaus ja liotus toimivat moneen. Eri tahroille on eri niksit etikasta piimään ja tiskiaineesta hiuslakkaan. Kannattaa googlata tahra ensin, netti on pullollaan hyviä kikkoja!

Vaatteita kannattaa myös tuulettaa, pakkasella varsinkin.

Sitten vielä bonarihifistely: Mankelointi. Rakastan mankelointia!! <3
Meillä on koira, ja ennen pyyhkeistä ja lakanoista irtosi aina iholle hirveä määrä koirankarvaa. Sitten äitini ja mummoni kehottivat minua mankeloimaan liinavaatteet. Kokeilin, ja nyt en voisi enää jättää mankelointia väliin! Mankelointi litistää kankaan kuidut niin että hiekka, karva, pöly jne pysyvät poissa kuitujen väleistä. Mankeloitu tekstiili siis kestää pidempään, vie vähemmän tilaa kaapissa ja tuntuu ja tuoksuu puhtaammalta kuin mankeloimaton - koska se on sitä. :)

Loppukevennykseksi aiemmin kuvaamamme pätkä:

 
Viherpesu - tahraton omatunto


P.S.
Valkopyykkipulveri on muuten siivousaineena ehkä ältseintä kamaa ikinä! Siihen suosittelen kyseistä myrkkyä. Kaikki värjäytymät, jotka ovat puhdistettavissa astioista, tiskipöydästä ja kaikista pinnoista lähtevät sillä ja karhealla sienellä! Kaikki kokeilemani ultrasupersiivousmyrkyt jäivät kakkoseksi.

Mutta tällä myrkyllä ihmiset tavallisesti pesevät suoraan ihoa vasten pidettävät alusvaatteensakin! Itse en haluaisi iholleni moista myrkkyä. Ja mitä se mahtaakaan tehdä jo valmiiksi rehevöityneille vesistöille.. Mitkä määrät sitä lotrataan veteen ympäri maailmaa joka päivä.. kamalaa!

P.P.S.

Jotkut sanovat ettei pesupähkinöillä tule raikasta pyykkiä. Omat kokemukseni sanovat muuta.

Jos pesupähkinöillä tai pelkällä vedellä ei pyyksitä tule puhtaan tuoksuista, kannattaa tarkistaa pari asiaa.


Pyykkiä pitäisi laittaa koneeseen väljästi. Jos kone on liian täynnä, pyykki ei mahdu liikkumaan rummussa. Se ei kastu kunnolla ja lika jää mytyn sisään. Tietysti pyykki haisee tunkkaiselle, jos se jää likaiseksi.


Eräs pyykkäykseen paljon vaikuttava juttu on pesukoneen kunto. Joskus pesukoneen sisällä voi olla hometta tai varsinkin yleisessä pyykkituvassa sekalaisia pesuainejäämiä, jotka saavat pyykin haisemaan tunkkaiselle, jos hajustettuja pesuaineita ei käytetä peittämään ummehtunutta hajua. Pesukonetta pitäisi putsata (ohjeiden mukaan, kannattaa googlata) ja sitä pitäisi ainakin välillä pyörittää ilman pesuaineita. (Tässäkin pesupähkinät ovat hyviä; niistä ei jää vaikeasti puhdistettaviin rööreihin homehtuvia klimppejä kuten etenkin pesupulvereista
tuppaa jäämään.)


Sitten vielä kuivausolosuhteet. Jos pyykki kuivuu ilmavasti kuivaushuoneessa tai ulkona, niin freesiys on taattu, vaikka mitään pesuainetta ei olisi käytetty. Jos taas ahtaassa homeisessa kylppärissä tai rasvaisessa keittiössä niin ei tule raikasta vaikka olisi ollut mitä aineita.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti